Köszönöm, hogy benéztél, remélem sok hasznos infót találsz!

Pigmentfoltok

Mi is az a melanin, mi áll a hiperpigmentáció mögött?

melanin egy sötét pigment, ami a bőrben természetes körülmények között, a napsütés hatására termelődik, meghatározza bőrünk, hajunk és szemünk természetes színét. Az epidermiszben (a bőr legfelsőbb rétege) lévő különleges pigmenttermelő sejtek, a melanociták képzik. A napsütés, bizonyos hormonális hatások, bőrsérülések, genetikai tényezők, betegségek és az öregedés következtében egyes helyeken túl sok melanin termelődhet, ami hiperpigmentációt (barna foltok megjelenését) eredményezi. Az irritáció több fajtája is sötét foltok kialakulásához vezethet: ilyen a bőr túltisztítása által okozott horzsolódás, valamilyen vágás, karcolódás vagy egyéb sérülés, és egyes bőrgyógyászati beavatkozások (pl. lézeres kezelések) utáni hiperpigmentáció is. A bőrön ekkor lapos, sötét foltok keletkeznek, a színük a világosbarnától a feketéig terjedhet, méretük és formájuk változó lehet. Fontos tudni, hogy ha egyszer a barna foltok létrejöttek, a napfény súlyosbíthatja a helyzetet, mivel hatására a foltok még sötétebbé válhatnak. A jelenség önmagában legtöbbször ártalmatlan, mégis komoly kellemetlenséget okozhat.

Melanin termelődését gátló hatóanyagok

. A bőrünkben lévő pigmentet melaninnak hívják, és ha helyenként túl sok termelődik belőle, az barnás foltokat, szeplőket okoz. Ha sikerül a melanintermelést kordában tartanunk, akkor elvágjuk a foltok fennmaradásához szükséges pigmentutánpótlást. Ebbe a csoportba tartozó hatóanyagok többek között az arbutin, a kojisav, a fehér eperfa kivonat és a niacinamid. Legyünk türelmesek, mert ezek az összetevők az új pigment képződését gátolják, a már meglévőkre nem hatnak, így viszonylag lassan, három-négy hónap után hoznak látható eredményt.


A bőrsejtek megújulását felgyorsító hatóanyagok

. Bőrünk sejtjei folyamatosan hámlanak, és megújulnak maguktól is, de üdébb, frissebb, egyenletesebb bőrképet kapunk, ha ezt a folyamatot egy picit meggyorsítjuk. Ha pigmentfoltjaink vannak, akkor pedig különösen érdemes, mert ezek a hatóanyagok segítenek a már meglévő foltok gyorsabb eltüntetésében. A két legfontosabb, ebbe a kategóriába eső összetevő a retinol (A-vitamin) és az AHA savak, azon belül is a glikolsav. Ráadásul ezek nemcsak a foltokat halványítják, de a ráncok ellen is nagyon hasznosak.

InstaNatural C-vitaminos szérum TESZT

Mit is mondhatnék erről a szérumról? Hatalmas lelkesedéssel kezdtem el használni, bár elég nehézkesen érkezett meg hozzám IHerb-ről.