Köszönöm, hogy benéztél, remélem sok hasznos infót találsz!

RETINOL, mint folthalványító

Korábban esett már szó a erről a jó kis folthalványító összetevőről.
Egy kicsit jobban belemerülve azonban a témába, rá kellett jönnöm, hogy nagyon nem elhanyagolandó ez a jó kis hatóanyag. 
Ezért gondoltam szentelek neki egy kis összefoglaló posztot.

Mennyi retinol a legjobb?

Az, hogy mennyi retinolra (vagyis A-vitaminra) van szükséged, röviden és tömören azon múlik, hogy 

-melyik bőrtípusba tartozol
-milyen bőrproblémákkal küzdesz
-hogyan tolerálja a bőröd a hatóanyagot

Ez utóbbit (vagyis azt, hogy mekkora adagban szereti bőröd a retinolt) kísérletezgetéssel tapasztalhatod ki: figyeld meg, hogyan reagál bőröd a kisebb, és hogyan a nagyobb hatóanyag-tartalmú kozmetikumokra.


Amilyen eredményeket várhatsz: 

Először is, ne gondold, hogy a retinol kis mennyiségben hatástalan lesz, mert ez egyáltalán nem igaz! Sőt, a Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóirat hasábjain közzétett tanulmányban kimutatták, hogy a retinol már 0,01%-os koncentrációban jelentős hatást gyakorol a bőr egészségére és megjelenésére.
Egy másik kutatás szerint pedig a retinol más antioxidánsokkal kombinálva, alacsony mennyiségben is kiválóan segíti az UV-sugarakkal szembeni védekezést, ha napközben egy széles spektrumú fényvédő alá kenjük. (A napi fényvédelmet sose feledjük!)
Ha olyan makacs bőrhibákkal küzdesz, mint például barna foltok, a bőröd megereszkedése, mélyebb ráncok és/vagy pattanás utáni piros foltok, érdemes kipróbálnod egy mérsékelt erősségű retinolos bőrápolót. 
Használhatod akár minden este, vagy csak 2-3 naponta. Attól függően, hogy a bőröd hogyan tolerálja a retinolt.

A mérsékelt erősségű retinolok (ezek 0,04-0,1%-osak) előnye, hogy gyorsabban látható eredményeket hoznak, mint alacsony erősségű társaik. És tovább fokozhatod hatásukat, ha más hasznos összetevőkkel kombinálva használod őket.
Előfordulhat, hogy ha mérsékelt erősségű retinolt használsz, nem tapasztalod azokat a hatásokat, amiket vártál volna – talán kissé előrehaladott vagy súlyos napkárosodással, tág pórusokkal, egyenetlen bőrfelszínnel, ráncokkal és pattanásokkal, esetleg ezzel mind egyszerre küzdesz. Ha a bőröd szerette a mérsékelt erősségű retinolt, és kíváncsi vagy, vajon elérhetnél-e még-még-még többet, próbáld ki a magas erősségű retinolokat!

A magas erősségű kezelések 0,5% koncentrátumot vagy még több retinolt tartalmaznak. Az 1%-os erősség optimális választás a hatékonyság versus a lehetséges mellékhatások (pirosság, hámlás) között.

Amilyen eredményeket várhatsz: A Journal of Investigative Dermatology egyik tanulmánya szerint csupán 7 (!) nap alatt jelentős változás érhető el 1%-os retinol napi használata mellett a kollagéntermelésben. Ez azt jelenti, hogy 1%-os retinollal drámai (és gyors) hatást lehet elérni olyan bőrproblémáknál is, ahol az alacsonyabb koncentráció nem bizonyult elégnek.

De vigyázat! Ilyen erősség esetén fontos, hogy a bőrünket fokozatosan szoktassuk hozzá a hatóanyaghoz, különben drámai javulás helyett drámai irritáció lehet az eredmény. Sose kezdjünk azonnal napi használattal. Ahogy szép fokozatosan növeled a retinol gyakoriságát, lehetséges, hogy egy ponton azt tapasztalod, hogy a bőröd nem tolerálja a hatóanyagot ilyen mennyiségben. Ez esetben maradj a mérsékelt vagy alacsony retinol tartalmú készítményeknél (amik szintén abszolút jót tesznek a bőrödnek, még ha a hatás nem is olyan gyors és drámai).

AHA- vagy BHA-hámlasztóval

Ellentétben azzal, amit néhány helyen olvasni lehet, a retinol hatása a nap okozta bőrkárosodások kezelésében felerősödik, ha mellette AHA- (glükolsav, glycolic acid) vagy BHA- (szalicilsav, salicylic acid) exfoliálót is használsz. Ezt egy 2004-ben írt tanulmány is megerősíti (ami a Journal of the American Academy of Dermatology-ban jelent meg), ahol a kutatásban 0,1%-os retinolt 8%-os AHA-savval párosítottak. Ráadásul a bőrgyógyászok is sokszor írják elő a vényköteles retinoidok mellé a kémiai hámlasztók használatát.

Viszont, azt fontos tudni, hogy mérsékelt vagy magas erősségű retinol kezelés mellett használt hámlasztók esetén az irritáció esélye nagyobb. Emiatt fontos, hogy nagyon figyelj a bőrödre, és ha szárazságot, pirosságot vagy érzékenységet tapasztalsz, akkor inkább használd őket váltakozva (pl. egyik este hámlasztó, másik este retinol).
Válaszd ki a Neked legmegfelelőbbet!

Az az igazság, hiába van valaminek a dobozára ráírva, hogy retinol, attól még egyáltalán nem biztos, hogy ugyanolyan hatást várhatsz tőle, mint egy másik terméktől. És itt most nem csak a retinol mennyiségéről van szó. Hanem például a csomagolásról is, amiben az adott bőrápolót kapod (egy tégelyes kiszerelés például biztosan nem tartja stabilan, ami benne van). Vagy arról, hogy milyen más összetevőkkel van, és milyen összetevőkkel NINCS kombinálva.

Sajnos még ma is előfordul, hogy a retinol mellé irritáló hatású összetevőt tesznek. A legjobb példa erre az illatanyagok, vagy az alkohol, esetleg néhány problémás növényi kivonat.Csak növelik az irritáció kockázatát, plusz hozzájárulnak a kollagénrostok széttöredezéséhez, és a szabad gyökök pusztításához.

Most, hogy tudod, hogyan válaszd ki a Te bőrtípusodhoz és bőrproblémádhoz leginkább passzoló retinolos terméket, nincs más hátra, mint előre! Ne feledd, nem csak az a fontos, milyen koncentrációjú bőrápolót választasz, az is ugyanolyan fontos, hogy a csomagolás megfelelő legyen (védje a terméket a fénytől és a levegőtől, tehát pl. ne tégelyben legyen), legyenek benne további hasznos összetevők is, irritáló anyagokat pedig ne tartalmazzon. És semmiképp ne hanyagold el a fényvédelmet se: legalább SPF 25-ös fényvédő, NAPONTA, még akkor is ha épp szürke az ég, és a napnak nyoma sincsen.
 


Akkor pár retinolos termék, nem lesz egy hosszú felsorolás sajnos!

PURE RETINOL VITAMIN A 2.5% Anti Aging Wrinkle Acne Facial Face Serum / Cream

Ahol megveheted: Ebay Link 9,95$






Madre Labs, Serumdipity, Retinol Facial Serum, Rejuvenating Skin Care


Ahol megveheted: Iherb Link  4351 Ft







Pro-Retaxinol 2.5™ Retinol Serum


Ahol megveheted: Oznaturals Link 17,95$








Ezek talán a legmegbízhatóbb retinolos termékek (szerintem)

InstaNatural C-vitaminos szérum TESZT

Mit is mondhatnék erről a szérumról? Hatalmas lelkesedéssel kezdtem el használni, bár elég nehézkesen érkezett meg hozzám IHerb-ről.