Köszönöm, hogy benéztél, remélem sok hasznos infót találsz!

Napi rutin

Így állítsd össze a profi bőrápolási rutint!




Lépés #1 – Lemosás

Egy gyengéd, vízzel tökéletesen leöblíthető lemosó a lehető legjobb módja a rutin indításának, legyen reggel vagy éppen este. Ezt a lépést semmiképpen sem érdemes elbliccelni, hiszen azzal csak azt éred el, hogy az utána következő lépések se lehessenek olyan hatásosak. Tisztább bőrön ugyanis a többi termék is jobban működik. Ha a bőröd zsíros vagy kombinált, akkor válassz egy könnyed, habzó lemosót vagy egy gélt. Ha a bőröd száraz, akkor pedig inkább a lotionok vagy krémes/tejes lemosók közül válogass. Ha normál bőröd van, akkor kicsit nagyobb a mozgástered, kísérletezz bátran, mi esik legjobban a bőrödnek! Amire figyelj, hogy mindenképp kerüld az illatosított, alkoholos vagy radíros formulákat!

Lépés #2 – Tonik

A feladata hogy sok-sok hasznos összetevővel töltse fel a bőrödet mindjárt lemosás után. Vagyis egy jó tonik gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentőkben, és bőrtípustól függően megfelelő mennyiségű hidratáló összetevőt is tartalmaz. Azoknak, akik folyton irritációval vagy vízhiánnyal küzdenek a tonikra különösen érdemes odafigyelniük – egy megfelelő tonikkal ugyanis sokat tudnak javítani bőrük állapotán, hiszen pontosan az a feladata ennek a termékcsoportnak, hogy küzdjön a káros szabadgyökök pusztítása ellen, nyugtassa és hidratálja a bőrt.
FONTOS: Az alacsony ph értékű Tonin azért fontos, mert ha használsz hámlasztót, c vitaminok szérumot stb... Ezek a termékek alacsony ph-n tudnak hatékonyan működni. C vitaminok szérum várni kell 15-20 percet utána jöhet a BHA vagy AHA

Lépés #3 – Hámlasztó

Egy jól megválasztott AHA (Alpha Hydroxy Acid) és/vagy BHA (Betha Hydroxy Acid) hámlasztó nagyon sokat tehet a bőröd egészséges és fiatalos működéséért, ami azt illeti, sokkal többet, mint például egy radír valaha is. A kémiai hámlasztók ugyanis úgy távolítják el a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, a felesleges olajat és a koszt, hogy közben extra kíméletesek bőröddel. Szuper megoldást jelentenek a fakó, öregedő (AHA) vagy éppen a pattanásos, mitesszeres (BHA) bőr problémáira.
A mennyiség, amit érdemes használni, formulánként változó, ahogyan a gyakoriságot is Neked kell kitapasztalnod. Általában az 1-2%-os BHA-t és az 5%-os AHA-t naponta, a 10%-os AHA-t heti 1-2 alkalommal a legjobb bevetni.

Lépés #4 – Szérum és/vagy kezelés és/vagy booster

Miután a hámlasztót a bőröd tökéletesen beszívta (pár perc), már jöhet is a következő lépés. Ez a lépés a célzott kezelések helye, ahol mindazt a pluszt megadhatod a bőrödnek, amire Neked személy szerint úgy érzed, szükséged van. Vagyis, ezen a ponton érdemes az antioxidáns szérumodat, a retinolos kezelésedet, a C-vitaminos kezelésedet, a folthalványító kezelésedet, a pattanások elleni azelain savas termékedet és a többi célzott kezelést bevetned. Persze nem kell választanod, szépen használhatod is ezeket a termékeket egymás után (ha boostert használsz, akkor egymással keverve). A lényeg, hogy mindig várja annyit, míg amit éppen felvittél, az szépen beszívódjon.
És a sorrend? Igazából ez csak Rajtad múlik, kicsit kísérletezz, Neked hogyan a legszimpatikusabb a sorrend. Tipp: a legkönnyedebb állagútól haladj a vaskosabb textúrákig (de nincs lényegében tényleg jelentősége, csináld úgy, ahogy tetszik).

Lépés #5 – Hidratáló fényvédővel (nappalra) és hidratáló fényvédő nélkül (estére)

Nappalra mindenképp fényvédős hidratálót érdemes választani. A legjobb, ha a választott formulád min. SPF 25-ös, és jócskán tartalmaz antioxidánsokat, bőrregeneráló összetevőket is. Ezek az összetevők ugyanis segítik kezelni és megelőzni a bőrkárosodást, az irritációt, és segíenek abban is, hogy hatékonyan felvehetsd a kesztyűt a bőröregedés közvetlen okozói, a bőrben randalírozó szabadgyökökkel szemben.
Estére ugyanakkor olyan hidratálót válassz, ami nem tartalmaz fényvédőt. Ilyenkor is fontosak az antioxidánsok és a bőrregeneráló összetevők, és olyan plusz összetevőket is bevethetsz, mint például a retinol.


A profi rutin lépéseinek ideális sorrendje tehát:
* Gyengéd, szappanmentes lemosó (Cleanser)
* Tonik (Toner)
* AHA vagy BHA hámlasztó (a gyakoriság egyéntől függ)
* Szérum / Kezelés / Booster
* Hidratáló (nappalra fényvédős, éjszakára fényvédő nélküli).
* Plusz célzott kezelés


InstaNatural C-vitaminos szérum TESZT

Mit is mondhatnék erről a szérumról? Hatalmas lelkesedéssel kezdtem el használni, bár elég nehézkesen érkezett meg hozzám IHerb-ről.